Nizza utazás

Nizza a Francia Riviérán, a Paillon torkolatnál található, Marseille és Genova között félúton. A város már a XIX. században is a legkedveltebb nyaralóhelyek közé számított, bár strandjai nem homokosak, hanem kavicsosak, de az éghajlat kedvező, mert a térség fekvése igen védett.

A települést i. e. IV. században alapították görög hajósok és Nikaia-nak nevezték el. Az évszázadok során sok nemzet haladt át a városon. Először a rómaiak vették birtokba, azután szaracénok, longobárdok és gótok. A XIV. században Amadeus szavoyai herceg hajtotta uralma alá a települést, ezek után ötszáz évig Savoyai fennhatóság alatt volt.

A XVIII. században elfoglalták a franciák. A XIX. század elején Nizza visszakerült Szardínia tulajdonába, majd 1860-ban tartott népszavazás eredményeképp Franciaországhoz csatolták a várost.

Nizza bevételi forrásai a virág és déligyümölcs termesztés, a bortermelés, a parfümgyártás, de mindenek felett a turizmus. Az Angol sétány egy nyolc kilométer hosszú tengerparti körút, melyet még a XIX. században építettek ki, hiszen már akkor is az angol arisztokrácia látogatásai jelentették a város fő bevételét. A Cote d’Azur leglátogatottabb és legnagyobb üdülőhelyei Nizza és Cannes.

A város megközelíthető vonattal és repülővel egyaránt. A térségben kiváló a tömegközlekedés hálózat, de autó és jacht is bérelhető.

A Nizzai Karnevál nagyon népszerű a turisták körében, de legtöbben, akik nem nyáron jönnek a városba, azokat leginkább az óvárosban található híres virágpiac vonz ide.

A város múzeumai értékes gyűjteményt rejtenek. Ezek a Matisse Múzeum, a Chagall Múzeum, a Raoul Dufy Múzeum és a Modern Művészetek Múzeuma. Az óvárost az újvárostól a Place Garibaldi és a Place Masséna választja el. Itt láthatjuk a Casino-t, a Városházát és az Igazságügyi Palotát. Az óvárosban találhatjuk Szardínia királyainak palotáját, mely a XVII. századból maradt ránk.

Az újvárosra legfőképpen a luxus szállodák jellemzőek, melyek közül kiemelkedik a Negresco Hotel, melyet Henri Negresco épített 1913-ban, tőle nem messze találhatóak a West-End szállók, továbbá a Masséna-palota, melyet Napóleon leszármazottai építettek a városnak. A palota napjainkban múzeumként működik. Az újvárosban találhatunk több templomot is. Többek között a Saint Réparate székesegyházat, a Notre Dame-ot és az Alexander-Nevskij orosz ortodox katedrálist, melyet még II. Miklós Cár építtetett a XX. század elején. A város új csillagvizsgálóját a Mont-Gros hegyen találhatjuk meg. Érdemes még felkeresni a Cimiez fennsíkot, ahol megtekinthetjük az ókori Cemeleumot és egy ferences kolostort.