Isztambul látnivalók

Törökország legnagyobb városa meseszép. Fontos üzleti és kulturális élet zajlik itt, melyet gazdag történelme tesz igazán színessé. Évszázadokon keresztül az Oszmán Birodalom legfejlettebb központja volt, és jelenleg is a világ egyik legdrágább városaként tartják számon. A kelet kapujának legfőbb érdekessége, hogy a 11 milliós város egyszerre két, az európai és az ázsiai földrészen helyezkedik el, ahogyan Pestet és Budát, úgy Isztambult a Boszporusz szoros osztja ketté.

Isztambul meglátogatására a téli és a tavaszi időszak ígérkezik a legjobbnak, hiszen ekkor nem perzseli a nap az utcákat úgy, mint a kitartó nyári hőségben. Az utcákon sétálva mesés forgatagokba csöppenünk, ahol a helyi árusok csábítanak bennünket egy török kávéra, finom teára, vagy különleges ízű ételek kóstolására, melyek közül a legismertebb talán a kebab.

A város történelme rendkívül változatos volt, hiszen folyamatosan tartozott a keletrómai, a bizánci, vagy az Oszmán Birodalomhoz egyikéhez. Ezek az időszakok számtalan nyomot hagytak a városban. A Mustafa Kemal Atatürk által létrehozott első köztársaságig Isztambul volt az ország fővárosa, melyet később taktikai okokból Ankarába helyeztek át.
Ismerkedjünk meg ezzel a különleges várossal, ahol a kelet és nyugat találkozik. Isztambul történelmi központját az európai oldalon találjuk.

„Isztambul, vágyom nálad lenni bitangul…”

Haghia Sophia

Az emlékmű a Bizánci Birodalom korából származik. Korábban templom volt, majd később a törökök atyja múzeummá építtette át. Az épületet az isteni bölcsesség templomának is nevezik, mely a Hippodrom parkban fekszik, amelyet kicsit tiszteletlenül a környező éttermekből áradó bárányhús, fűszerek és kávé illata lengi át. A templomba egy bronzkapun keresztül juthatunk be, ahol a „világ köldökére”, azaz egy fekete márványkorongra lépünk.

Topkapi szeráj

Az Ágyúkapu szeráj ugyan nem messze található a Haghia Sophiától, utunk mégsem lesz egyszerű és rövid, hiszen számtalan árus és koldus lassítja majd gyaloglási ritmusunkat. A Topkapi palotát várfalak veszik körül. Belépve alaposan elámulhatunk a négy és fél tonnás kristálycsillár alatt, megnézhetjük a Ceremonialt és a háremet, majd továbbhaladunk a színarany szultáni trónusok és a 285 terem és szoba felé. Drágakövek, ékszerek sokasága csábítja tekintetünket.

Kék Mecset

Méltán állíthatjuk, hogy a legnagyobb és legszebb Mecset lábaihoz értünk, amit életünkben láthatunk. A 6 minaretből, 260 ablakból álló csodát 1617-ben építették. Több ezer kék színű csempével burkolt belső tere láttán a fotózni szerető turisták szinte megzavarodnak. Minaretjéből naponta ötször felcsendül a müezzin imára hívó éneke.

Nagy Bazár

Az ismert keleti szabály érvényes: alkudni márpedig kötelező! Tiszteletlenségnek, szinte sértésnek számít, ha alku nélkül akarunk megvenni valamit, vagy azután, hogy – az alacsony ár hallatán csaknem összeeső – kereskedő „újjáéledését” követően mégis vásárlás nélkül elsétálunk. Szánjunk bőséges időt a híres bazárra, szükségünk lesz rá! A gyakran hosszúra nyúló alkudozás közben a török kereskedők teát szolgálnak fel, valóságos színi előadásoknak lehetünk tanúi, így akit vonz ez a hangulat, igen kellemes napot tölthet el a bazárban, a leghíresebb török portékák – arany, bőr, parfümök, teák, kávék, fűszerek – bő választéka közepette.

Szulejmán mecsetje

Szulejmán mecsetje a híres Oszmán Birodalom idején épült, diadalittasan pompázik a város felett. 1660-ban tűzvész áldozata lett, majd az I. világháborúban, amikor is fegyverraktárnak használták, felrobbant. A többszörös helyreállítások befejezésével mára a város egyik legszebb és leghíresebb látnivalójává vált.

Istanbul by Night

A város éjszaka páratlan látványt nyújt, valóságos mesevilág és metropolisz egyben. Misztikuma, titkai, évezredes történelme láthatatlan kapcsot alakít ki a város és a látogató között. Valósággal megbabonáz, így biztosak lehetünk benne, hogy nehéz lesz a búcsú ettől a nyüzsgő, kincsekkel teli várostól.

Búcsúzóul hamam

Az Isztambulban töltött napok fáradságát enyhítsük egy remek fürdőzéssel valamelyik hamamban, híres híres török fürdőben, ahol szaunával, masszázzsal, keleti édességekkel és finom teákkal várják a látogatókat.

További látnivalók Törökországban

Antalya látnivalók